Ilgstošs salmonelozes uzliesmojums Eiropā saistīts ar tomātu patēriņu

Author
Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskais institūts “BIOR”

27. novembris, 2024. gads

pārtikas drošība

Eiropas Savienībā/EEZ un Apvienotajā Karalistē (AK) šobrīd norit Salmonella strathcona ST2559 uzliesmojums. Laika posmā no 2023. gada 1. janvāra līdz 2024. gada 5. novembrim ir identificēti  232  Salmonella strathcona ST2559 gadījumi 16 ES/EEZ valstīs: Austrijā (33), Horvātijā (3), Čehijā (10), Dānijā (9), Igaunijā (1), Vācijā (62), Somijā (3), Francijā (23), Īrijā (1), Itālijā (67), Luksemburgā (2), Nīderlandē (2), Norvēģijā (3), Slovākijā (5), Slovēnijā (2) un Zviedrijā (6). Divdesmit deviņi gadījumi tika identificēti arī Apvienotajā Karalistē. Gadījumos, kas saistīti ar ceļošanu, visbiežāk apmeklētā valsts bija Itālija. Latvijā saslimšanas gadījumi, kas būtu saistāmi ar šo uzliesmojumu, līdz šim nav konstatēti.

Tomāti tika identificēti kā iespējams infekcijas avots, pamatojoties uz vairāku valstu epidemioloģiskajiem un izsekojamības pētījumiem. Pētījumi atklāja, ka uzliesmojuma celms bieži saistīts ar mazajiem tomātiem no Sicīlijas reģiona Itālijā. Pilna genoma sekvencēšanas analīze liecina par kopīgu uzliesmojuma celma izcelsmi vairākās valstīs, norādot, ka konkrēta izcelsmes vieta vai produkts, piemēram, Sicīlijā audzētie tomāti varētu būt šo gadījumu pamatā. Turklāt iepriekšējā līdzīga S. strathcona ST2559 uzliesmojumā Dānijā 2011. gadā tika konstatēts līdzīgs salmonelozes ierosinātāja avots.

Jāturpina izmeklējumi cilvēka veselības un pārtikas jomā, lai pārbaudītu hipotēzi, ka mazie tomāti no Sicīlijas ir infekcijas pārneses avots visās ES valstīs, kuras ziņojušas vai turpina ziņot par saslimšanas gadījumiem šajā vairāku valstu uzliesmojumā. Tāpat arī jāvērtē vides un laistīšanas ūdens iespējamā loma kontaminācijas izplatībā, ņemot vērā, ka S. strathcona izolāts ir bijis identificēts arī dzīvnieku novietnē šajā reģionā, kas ļaus īstenot atbilstošus koriģējošus pasākumus piesārņojuma izplatības apturēšanai un jaunu gadījumu novēršanai.

Detalizētai informācijai aicinām iepazīties ar pilno ziņojumu EFSA vietnē.

Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskais institūts “BIOR” atgādina – lai mazinātu risku saslimt ar jebkuru ar pārtiku saistītu infekciju, būtiski ievērot personīgās higiēnas un pārtikas drošības pamatprincipus, piemēram, roku mazgāšanu, dārzeņu un augļu mazgāšanu pirms lietošanas uzturā, pietiekamu pārtikas produktu termisko apstrādi, ievērot nepieciešamo temperatūru produktu glabāšanai, uzturēt tīras virtuves virsmas, traukus un citus ar pārtikas sagatavošanu saistītus piederumus.

Foto: Unsplash.com